Srednja škola na stručnom skupu o zadrugarstvu u Jagodini

U Jagodini je danas održan stručni skup o zadrugarstvu i podsticaju mladih da ostanu na selu kako bi se pokazale mogućnosti udruživanja poljoprivrednika i boljeg plasiranja njihovih proizvoda na tržištu. Nekoliko zadruga je predstavilo svoju proizvodnju, a poljoprivredni stručnjaci su održali predavanja na temu zadrugarstva.

Srednja Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika iz Rekovca, nastupila je svojim štandom na sajmu zadrugarstva. Na štandu su se mogli naći proizvodi srednje škole, i to: rakije, vina, kompoti, džemovi, slatko, ali i đakonije i poslastice koje su pripremili učenici smera kuvar, koji su tokom sajma posluženi posetiocima.

Cilj zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja je otvranje novih zadruga kako bi organizovano nastupili na tržištu i povećali obim i kvalitet proizvodnje.

-U poslednjih pet godina otvorili smo sedam novih učeničkih zadruga, dok smo ukupno otvorili pedeset i dve zadruge na teritoriji Šumadije i Pomoravlja. To je veliki korak u zadrugarstvu u Srbiji – rekao je Ljubiša Stevanović, predsednik Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja i direktor Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu.

Sve više srednjih škola, pre svega onih koje školuje kadrove za proizvodnju otvara učeničke zadruge.

Zadrugu je tokom 2021. godine osnovala Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu.

-Mi u našoj zadruzi spremamo i pekmez, džemove, kompote. U planu je da sušimo voće i lekovito bilje. Proizvodimo vina i rakije, a sve se može probati u našoj školi ili na sajmovima poput ovog u Jagodini – kaže Stefan Đorđević, učenik poljoprivrednog smera u rekovačkoj školi.

Za opstanak sela u Srbiji, bitno je da se mladi ljudi bave poljoprivredom. Osnivanjem zadruga, lakše mogu da pronađu tržište za plasman svojih proizvoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *