Šta sprečava investitore da dođu u Rekovac

Rekovac, je jedna od najsiromašnijih opština u srcu Šumadije. Potencijali postoje ali zbog udaljenosti od glavnih saobraćajnica izgleda kao da to malo mesto svi zaobilaze. U potrazi za poslom iz Rekovca odlaze i mladi. Privrednici su zainteresovani da stvari pokrenu sa mrtve tačke kako bi se rešili problemi i unapredila poslovna klima.

Udaljenost od auto-puta i loša infrastruktura glavna su prepreka

Od sedamdesetak privrednika u Rekovcu jedna je žena. Porodičnu firmu za preradu sekundarnih sirovina ona i suprug proširuju. Budućnost vide u reciklaži plastike.

„Živimo u Levču koji je inače ekološki čista sredina, a smatram da je reciklaža velika budućnost za Srbiju tako da smo mi nastavili da se bavimo ovim pozivom“, navodi Jasmina Radojčić, iz kompanije „Kralj sirovina“.

U Rekovcu, mestu sa oko desetak hiljada stanovnika, nedostatak radnih mesta vide kao glavnu prepreku za ostanak mladih.

Posle decenija rada, privatizacija, stečaja, zatvoreni su pogoni – „Poleta“, „Levča“, „Kupresa“, Fabrike provodnika. S druge strane, obnovljene su plantaže – jagoda, kupina, zasadi vinograda, otvorene hladnjače za preradu voća i povrća.

„Najveći problem predstavlja nam radna snaga, za neku godinu nećemo imati radnika u hladnjači“, navodi Vladimir Lazarević iz kompanije „Županka“.

Zoran Radojčić, predsednik Unije poslodavaca Rekovca navodi da veliki problem predstavlja i nedostatak subvencija.

„Što se tiče drugog problema to su subvencije koje treba da se dodele nama kao privrednicima, koje su nam faktički uskraćene, ali su možda i male, nedovoljne od strane naše opštine i od strane države“, ističe Radojčić.

Udaljenost od auto-puta i loša infrastruktura glavna su prepreka, kažu, za dolazak investitora. Ipak i to se menja.

„Pravljenjem auto-puta od Batočine do Kragujevca a i ulaganjem u infrastrukturu same države od Kragujevca do Rekovca zaista su se poboljšali ti uslovi. Budući investitori će zaista imati odlične puteve kako bi došli do nas“, navodi Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac.

U Rekovcu svi mnogo očekuju od kragujevačke kompanije koja je kupila pogone nekadašnje fabrike provodnika. Radnici užurbano sređuju hale i zemljište, a planiranih 150 do 200 radnih mesta iz osnova će promeniti privrednu sliku Rekovca.

Izvor: VESNA LAZIĆ / www.rts.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *