Svečano otvoren Sabor „Prođoh Levač prođoh Šumadiju“

Na ovogodišnjem saboru predviđeni su izbor najlepše devojke Sabora, devojke sa najdužim pletenicama, muškarca sa najdužim brkovima i najlepše očuvane šumadijske narodne nošnje.

REKOVAC – Generalni sekretar predsednika Srbije Nedeljko Tenjević, svečano je otvorio, u porti srednjovekovnog manastira Kelenić kod Rekovca, 47. Sabor narodnog  stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”.

Rekovac

Tenjević je preneo poruku predsednika Tomislav Nikolića, da je zadatak starijih da omoguće mladima da ostanu na selu.

„Predsednik Nikolić često ističe da je zadatak starijih da omogućimo mladima da se vrate svom rodnom kraju, da omogućimo da se što više mladih zadrži i vrati na selo”, rekao je sekretar.

Pozdravljajući goste i učesnike programa, igumaniju manastira, narodne poslanike, privrednike, javne radnike, Tenjević je istakao da mu je veliko zadovoljstvo i čast, što u ime predsednika otvara Sabor.

On je ocenio da je Sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju” jedna od najznačajnijih manifestacija ovog kraja, „izrasla iz tradicije i skoro pola veka istrajava kao čuvar i promoter srpske kulture, običaja i stvaralaštva ovog dela Srbije”.

„Svake godine se na Saboru ponovo uverimo koliko je veliko bogatstvo narodne umetnosti, folklora i običaja Srbije”, kazao je sekretar.

„Ova nadaleko čuvena manifestacija, značajna je i po tome što okuplja sve generacije, neguje takmičarski duh i vraća nas korenima srpske kulture, običajima i tradiciji”, istakao je Tenjević, a preneo Tanjug.

Goste su pozdravili i predsednik opštine Aleksandar Đorđević i direktor Sabora glumac Tihomor Arsić.

Sabor se nastavlja sutra, nastupom 15 KUD društava Šumadije i Pomoravlja i njihovih gostiju – KUD-a iz Srbije i inostranstva, na Letnjoj pozornici kraj Kaleničke reke.

U porti manastira biće upriličena priprema i degustacija starih jela, izložba domaće radinosti i starih zanata, takmičenje zdravičara, proglašenje najlepšeg seoskog dvorišta u Šumadiji i Pomoravlju.

Predviđeni su i izbor najlepše devojke Sabora, devojke sa najdužim pletenicama, muškarca sa najdužim brkovima, najlepše očuvane šumadijske narodne nošnje.

TANJUG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *