Svečano praznično bdenije u manastiru Raletinac

U subotu, 11. jula 2020. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan služio je svečano praznično bdenije u manastiru Raletinac povodom crkvene slave Svetih apostola Petra i Pavla.
Manastir Raletinac posvećen Svetim Apostolima, nalazi se na šumovitim obroncima Kremenca

Episkopu su sasluživali: protosinđel Nikolaj, nastojatelj manastira Sarinac, protojerej-stavrofor Savo Arsenijević, protojerej-stavrofor Života Marković i jerođakoni Vasilije (Starovlah) i Jovan (Prokin).

Nakon što je čestitao slavu sestrinstvu manastira, Episkop Jovan je uputio želju svima nama da se potrudimo kako bismo stekli blago koje su stekli apostoli Petar i Pavle: “Oni su imali Hrista, imali su Crkvu i veru. Budući da su prošli kroz dosta prepreka u životu, da nisu imali veru, pitanje je da li bismo ih danas proslavljali. Tu veru nisu ispoljavali samo rečima, već su je pretvarali u dela. Njihovo glavno delo jeste propoved Jevanđelja Gospoda Isusa Hrista”. Govoreći o snazi njihove propovedi, vladika je vernike uputio na razmišljanje o životu Svetih apostola govoreći da je Pavle bio obrazovan, međutim, to obrazovanje je uputio u smeru suprotnom od Hrista: “On se nije borio samo protiv Hrista, već i protiv onih koji su bili sa Hristom i u Hristu. Kako govori jedna crkvena pesma, praćao se Pavle, sve do onog momenta dok nije sreo Hrista”. Episkop Jovan se osvrnuo i na današnju situaciju u svetu: “Pobedićemo i ovu pošast koja je snašla ne samo naš narod, nego i ceo svet. Ovo što nas je snašlo nije ništa drugo do provera naše vere. Sada treba da pokažemo svoju veru, a Bog će nam onda uzvratiti po njegovoj milosti. Bog vas blagoslovio!”

Po okončanju molitve, usledila je trpeza ljubavi koju je pripremila nastojateljica manastira mati Evgenija sa svojim sestrinstvom i vernim narodom.

Izvor: eparhija-sumadijska.org.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *