Završen 47. Levački sabor!

Najlepša saborica 47. Sabora „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, održanog danas u porti manastira Kalenić kod Rekovca, je Branka Đorđević iz Velike Lomnice, najdužu pletenicu ima Milena Lukić, a najduže brkove Zoran Lazarević iz Niša.

KALENIC1

– Veoma sam uzbuđena, nisam očekivala da ću biti najlepša saborica. Prvi put sam ovde i odmah titula – kaže Branka Đorđević.

Prva pratilja je Aleksandra Marinović iz Velike Plane, a druga pratilja je Jelena Radosavljević iz Miloševa. Najdužu pletenicu od 321 santimetra ima Milena Lukić (27) iz Jagodine, dok su mlađim kategorijama najduže pletenice imale Kristina Stošić iz Milutovca 124 santimetra i Helena Čorbić 94 santimetra.

– Od 2012. godine puštam pletenicu. Veoma je zahtevno održavanje kose ove dužine, ali to meni ne predstavlja problem – priča Milena Lukić.

Najbrk sabora je Zoran Lazarević (66) iz Niša koji ima brkove duge 126 santimetra.

– Od 24 godine nosim brkove, a za lepe brkove recept je svakodnevno negovanje. Prvi put sam na saboru, jer sam radio 40 godina u inostranstvu. Brkove zamotam oko ušiju i tako ih nosim. Pravi muškarac treba da ima lepe i velike brkove – objašnjava svoj recept za lepe brkove Lazarević.

KLONajlepšu žensku narodnu nošnju nosila je Zorica Stojinović iz Duboke, a mušku Vladimir Miladinović iz Medveđe. U svečanom defileu učestovalo je 15 kulturno-umetničkih društava, kao i gosti iz Obrovca u Hrvatskoj.

– Verujem da smo ispunili očekivanja svih saboraša u Levčana, iako je Rekovac prvi put sam pokrovitelj sabora. Nismo imali podršku ministarstava, ali videćemo kako će naš budžet to izdržati. Naš plan je da za jubilej i 50. Sabor izgradimo Saborište , imamo projekat, investicija je vredna 17 miliona dinara – ističe predsednik opštine Aleksandra Đorđević.

Umetnički direktor sabora Tihomir Arsić kritički se osvrnuo na odluku ministra Ivana Tasovca da ne dodeli sredstva za održavanje sabora.

– Čovek koji je vrhunski dirigent kaže koliko tih sabora ima po Srbiji pa ne možemo svima da damo pare. Ali ne može za manifestaciju koja u nevremenima postoji pet decenija tako nešto da se kaže, bez obzora što je vrhunski maestro. Bojim se da on nije došao ovde i nije pogledao ovo. Obišao sam Srbiju uzduž i popreko, imam kompletnu sliku i mogu komparativno da gledam. Ovaj narod je čistiji, bistriji, ovde se čuva autentični srpski gen. Nema sankcija, bombardovanja i izbora koji mogu da dovedu u pitanje činjenicu da se u Srbiji stvaraju najlepša i najpametnija deca. Šta ih u međuvremenu pokvari i dovede iz zemlje, nema odgovor, uglavnom nama deca odlaze – konstatovao je Arsić.

U toku sabora organizovane su manifestacije Zlatne ruke Levča-priprema i degustacija starih jela, izložba domaće radinosti i starih zanata, takmičenje zdravičara i proglašenje pobednika u izboru najlepšeg dvorišta Šumadije i Pomoravlja.

Predhodne večeri nastupili su Bilja Krstić i „Bistrik“, kao i grupa Una Saga Serbica. Dramski umetnik i umetnički direktor sabora Tihomir Arsić recitovao je stihove Đure Jakšića, Desanke Maksimović, kazivao je monolog iz predstave „Solunci govore“ i besede Vladike Nikolaja Velimirovića. Sabor je utemeljio učitelj toga kraja Brativoje Marković iz Belušića kod Rekovca, gde je sabor održavan prvih pet godina, a na čiji je predlog preseljen u portu manastira Kalenić.

G. JEVREMOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *