Tradicija čuva Srbiju

U Rekovcu završen 49. levački sabor “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”. Kiša sprečila muzičko-scenski program “Kalenić pamti”.

37977750_1788304591287331_8431313199126544384_n

Simboli kao što je manastir Kalenić, kao što su tradicija, pesma i igra, predstavljaju ono što čuva jedan narod – ocenio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je u subotu uveče, u porti srednjovekovnog manastira Kalenić, otvorio 49. sabor “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”. Bez ovih tradicionalnih vrednosti, dodao je ministar, nema ni priče o opstanku bilo kog naroda, pa ni srpskog.

– Srpska tradicija nije ono što gledamo na nekim televizijama. Ovo je Srbija. I zbog ovakve Srbije proglašavam ovaj sabor otvorenim, jer ovde ima šta da se vidi i čuje – rekao je ministar Nedimović.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević rekao je da duga tradicija sabora “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”, koji sledeće godine obeležava pola veka postojanja, znači da on vredi i da ima sadržaje koji su vredni poštovanja i pomena. Inače, pokrovitelji ovog sabora su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Rekovac.

Otvaranju sabora prisustvovali su vladika šumadijski Jovan, ambasador Palestine Muhamed Nabhan, počasni konzuli Belorusije i Palestine, državni sekretari, narodni poslanici, predsednici i predstavnici opština.

Muzičko-scenski program pod nazivom “Kalenić pamti”, posvećen stogodišnjici završetka Prvog svetskog rata, koji je bio predviđen posle otvaranja festivala, nažalost, nije održan zbog kiše.

Drugog, završnog dana festivala, posle svete liturgije u manastiru Kalenić, posetioci levačkog sabora imali su priliku da probaju stara srpska jela koja su spremile članice udruženja žena “Zlatne ruke Levča” iz levačkog sela Sibnica i “Levčanke” iz Velike Kruševice, slušali su zdravičare i šetali Ulicom starih zanata.

Na letnjoj pozornici juče su održani revijalni i takmičarski nastupi kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva i etno-pevačkih društava.

BRKOVI SE VIŠE NE NEGUJU

ZA najbrk ovogodišnjeg sabora proglašen je Ljubodrag Ognjanović, čiji su brkovi dugi 65 centimetara, dok je prošlogodišnji pobednik Zoran Lazarević imao brkove od čak 160 centimetara. Najdužu pletenicu, 148 centimetara, imala je Milena Lukić, koja je i prošlogodišnja pobednica u kategoriji od sedam do 15 godina. Najdužu kiku, 146 centimetara, imala je Katarina Stošić, a u najmlađoj kategoriji (do sedam godina) pobedila je Darija Jovančević, sa pletenicom od 99 centimetara.

Najlepša saborašica bila je Anđela Vulović, prva pratilja Anđela Milošević, a druga pratilja Nevena Dudić. Najlepšu mušku narodnu nošnju nosio je Dalibor Stevanović, a najlepšu žensku narodnu nošnju imala je Nevena Delić.

Povelja “Brativoje Marković” dodeljena je slikaru Milošu Laziću, policijskoj stanici i vatrogasno-spasilačkoj jedinici iz Rekovca.

Tekst: Z.G./Novosti.rs, Foto: Zoran Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *