Tradicionalni 51. Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Tradicionalni 51. Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, ove godine će u Kalenićkom Prnjavoru biti održan od 29. jula do 1. avgusta.
Foto: Zoran Petrović

Prvog dana biće otvorena likovna kolonija „Kalenić 2021“, dok će u petak 30. jula u Domu kulture u 20 sati u Rekovcu biti održan „Zlatni glas Sabora“. Takmičiće se pevači iz mnogih krajeva Srbije, a u revijalnom delu posetioci će imati priliku da slušaju splet pesama Radeta Jorovića.

Svečano otvaranje je u subotu, 31. jula, od 18 časova u manastiru Kalenić. Program će nositi naziv „Dobar temelj sreću znači”, po scenariju i režiji Marine Končar.  Sabor će otvoriti predstavnik vlade Republike Srbije.

U nedelju će u 8 sati u manastiru Kalenić biti održana sveta arhijerejska liturgija, u 11 sati u porti ovog srednjevekovnog manastira počinje takmičenje zdravičara i nadmetanje u najboljim starim jelima – „Zlatne ruke Levča“. U porti će biti otvorena izložba slika sa 28. likovne kolonije i izložba domaće radinosti i starih zanata. Defile kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa, koji će nastupiti na glavnoj bini pokraj manastira, počinje u 12 sati. Kulturno-umetnički program počinje u 13 sati.

Tokom predstavljanja igara i pesama iz raznih delova Srbije, biće izabrana najlepša saborica, najduži brk, najduža pletenica i najlepša muška i ženska narodne nošnje.

Pokrovitelji Sabora su Opština Rekovac i Ministarstvo kulture i informisanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *