SASTANAK U REKOVCU: Participativno planiranje lokalnih mera u sektoru poljoprivrede

U Rekovcu je u ponedeljak, 11.10.2021. godine, u prostorijama Doma kulture, održan sastanak u organizaciji Udruženja “Mladi poljoprivrednici Srbije”, a u okviru Projekta „Javno zalaganje za transparentno poljoprivredno ulaganje.

Sastanku su prisustvovali članovi lokalne  samouprave Rekovac, organizacija, udruženja, privrednici, poljoprivrednici i članovi zadruga koji su deo Lokalne akcione grupe (LAG) Levač. 

U okviru teme “ Akciona grupa kao model i podrška za participativno planiranje lokalnih mera u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja”, najpre se obratio Oliver Aleksić, koordinator projekta i zahvalio se svima na učešću i dobroj volji da učestvuju na ovakvim radnim sastancima, što pokazuje da je zajednica motivisana da učestvuje u stvaranju povoljnijih uslova za bavljenje poljoprivredom.

Dalji tok sastanka, vodio je Goran Miljković, menadžer LAG-a i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. U prezentaciji je predstavio rezultate istraživačkog dela projekta „Mere za unapređenje modela lokalnih ulaganja u poljoprivredu“. On je istakao važnu ulogu LAG-a i značaj participativnog planiranja koje vodi ka izgradnji poverenja između lokalne samouprave i aktera zajednice uključenih u procese prepoznavanja potreba i predlaganja rešenja.

Predstavnici lokalnog veća za poljoprivredu, složili su se da je neophodno analizirati potrebe poljoprivrednika i u skladu sa tim dalje planirati programe mera davanja u poljoprivredi. Istakli su da je do sada najveće interesovanje bilo za korišćenje subvencionisanih poljoprivrednih kredita i da je maksimalni iznos subvencionisanog kredita podignut sa 200.000 dinara, na 500.000 dinara. Isto tako, rečeno je da su sredstva koja se opredeljuju za poljoprivredu nedovoljna i da budžet iznosi samo 5 miliona dinara, ali i to da se i ova opredeljena sredstva na utroše do kraja ili da postoji kašnjenje u isplati sredstava.

Marija Miletić, kao zastupnik udruženja LAG LEVAČ, govorila je o značaju dostupnosti informacija o aktulenim programima i merama za lokalne poljoprivrednike u Levču.

Radna grupa se jednoglasno složila da javni pozivi moraju biti transparentnije istaknuti i da je neophodno da što veći broj poljoprivrednika bude informisan o mogućnostima apliciranja za lokalne mere davanja. Predloženo je da se informisanje intenzivira preko „Uprave za trezor“, koju bar jednom godišnje poseti svaki poljoprivrednik i da se u prostorijama Uprave postavi plakat sa istaknutim aktuelnim lokalnim merama davanja. Isto tako, neophodno je uključiti i savremene oblike informisanja, kao što su web portali i društvene mreže.

Dalja diskusija proširena je i na ostale segmente koji se dovode u vezu sa kvalitetom života u Opštini Rekovac. Istaknuti su istorijski, kulturološki, turistički i ostali potencijali levačkog kraja, a Oliver Aleksić je istakao značaj postojanja strateških dokumenata kao što je “Lokalna strategija Ruralnog Razvoja – LAG Levač”  u okviru koje je definisana lista prioritetnih projekata za period 2020. – 2023. godine. Isto tako, prepoznata je potreba da se članovi LAG-a osnaže u domenu pisanja projekata i projektnog upravljanja.

Kraj sastanka radne grupe upriličen je koktelom za koji su se pobrinule žene okupljenje oko lokalnih udruženja „Slatki zalogaj“ i „Zlatne ruke Levča“.

Inače, sastanku su prisustvovali i predstavnici: Turističke organizacije Rekovca, Kancelarije za mlade, Kulturnog centra, Sportske organizacije, Osnovne škole, Srednje poljoprivredno-veterinarske škole, Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja, Udruženja voćara i vinograda „Levačko zlato“ Oparić, mediji i drugi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *