TRNJINA – lekoviti dar iz prirode

Trnjina je žbunovita višegodišnja biljka iz porodice ruža. Od nje se mogu praviti ukusni džemovi, kompoti, sokovi, likeri, a cvet trnjine i plod mogu se koristiti kao lek za mnoge bolesti.

Plodovi trnjine ostaju na granama žbuna čitavu zimu, a nakon zime omekšaju. Interesantnog su kiselog ukusa, stežu usta, ali su veoma osvežavajuće. Ako se beru s jeseni, plodovi su ukusniji i manje opori. Ponegde se koristi čak i koren biljke.

Trnjine rastu na razgranatom žbunu visine od 1 do 3 m, a ređe narastu do 5 m. Grane su smeđe do crvenkaste boje, prekrivene trnovima. Cvetovi su beli, latice jajastog oblika, a plod je okrugao plave ili ljubičaste boje. Biljka cvet od u period između aprila i maja, a plod je zreo za berbu od septembra.

Trnjine rastu po obodu šuma, na obalama reka, po živicama, duž kanala i svim svetlim i sunčnim mestima. Ima ih širom Evrope, osim na krajnjem severu, a odlično uspevaju i kod nas.

U lekovite svrhe koriste se cvet i plod trnjine. Cvet se bere na proleće, bez grančica i peteljki, pa se zatim suši u takom sloju u hladu na promaji i čuva u papirnim vrećama. Cvet je bogat vitaminom P i vitaminom B17.

Sušeni cvet biljke trnjine možete upotrebljavati za lečenje zatvora, kao blagi dijuretik  i pomaže kod upala I groznice. Čaj od cvetova trnjine se koristi i za podsticanje apetita, za lečenje grčeva u želucu i jačanje želuca. Čaj pospešuje izbacivanje mokraće i pomaže izbacivanje i razlaganje kamena u bubregu. Takođe, može pomoći i oko raznih vrsta osipa na koži.

Plod se sakuplja u jesen, a suši se u tankom sloju u sušnicama ili na suncu. Čuva se u jutanim vrećama, a manje količine za upotrebu se mogu čuvati i u staklenim teglicama. Lekovitost trnjina ogleda se u bogatstvu  vitaminom C, pektinom, organskim kiselinama, a boju dobija od antocijanina.

Plod trnjine je dobar protiv kašlja, za pročišćavanje krvi i jačanje zida želuca. Takođe, deluje na dijareju i leči zapaljenja sluzokože organa za varenje. Koristi se i u homeopatiji za lečenje srčane slabosti.

Plod trnjine se koristi svež, osušen, kao čaj, sok ili kao kompot. Ima veoma blagotvoran uticaj na zdravlje celokupnog organizma, a sveže ceđen sok od trnjine uspešno leči žuticu.

Najbolje je jesti sveže plodove trnjine, ali postoji mnogo načina da sačuvate lekovitost u sokovima, čajevima, pekmezu, kompotima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *