Turnir u čast Gorana Trifunovića – Šeleta

Bili smo u Preveštu na „najstarijem” turniru u Srbiji! Da, dobro ste pročitali, najstarijem, jer je 54. po redu a održava se u ovom pitomom levačkom selu još od 1964. godine.

Osnivač turnira je Miladin Milosavljević, učitelj u penziji, i mnogo poznatiji kao strastveni kolekcionar prvih brojeva novina i starih knjiga.19894696_691783704327067_4705452757414176099_n

Dina, kako ga ovdašnji meštani zovu, kaže da se turnir uvek održava 7. jula na Svetog Jovana. Od 1999. godine se ovaj turnir održava u čast Gorana Trifunovića – Šeleta koji poginuo u poslednjem ratu na braniku otadžbine.
– Prvi turniri nisu bili samo u fudbalu, već i u košarci, stonom tenisu i rukometu. Sveukupni pobednik je u početku dobijao fudbalsku loptu. Zanimljivo je da su u Levču odigrane prve utakmice u košarci na dva koša baš u Preveštu – priča Milosavljević dodajući da se tek posle deset održanih turnira prešlo na takmičenje u malom fudbalu.

Ovaj vremešni Preveštanac se priseća da je nekada bilo i po 37 prijavljenih ekipa (1991. godine). Dolazilo je naroda sa svih strana, a najviše iz Kraljeva, Kragujevca, Trstenika, Jagodine, Despotovca i Varvarina.

Pored takmičenja odraslih, poslednjih dvadeset godina se održavaju i takmičenja odraslih u dve kategorije i to: od prvog do četvrtog razreda i od petog do osmog razreda. Uvek bude od 15 do 25 ekipa mladih a organizatori se nadaju da će turnir prerasti u turnir mladih.
– Prve godine takmičenja, te davne 1964. sam telefonom pozivao ekipe da dođu, jer nisu svi znali da će se turnir održati. Nakon prve godine, ne samo da su dolazili na turnir nego su i svi iz okolnih gradova znali gde je Prevešt – kroz smeh priča Milosavljević za levačke novine.

Na turniru u Preveštu je igrao i poznat Zvezdin as Vladimir Jugović koji je rodom iz Milutovca.

Ekipa koja sedi ispod oraha žeđ gasi pivom. Dva stola, četiri klupe, frižider u prikolici i priča koja ne prestaje. Pogled puca na tri terena, dva sa travnatom podlogom i jedan sa betonskom. Iako imaju tek po trideset godina, sećaju se da je pre petanestak godina bilo žešće i sa više naroda. Međutim, zbog ogromnih julskih vrućina turnir je znao da zakaže, ali nikad ispod deset ekipa nije došlo.

Igralo se tako i ove godine po vrelcu. Znoj kipti sa čela, majice su mokre, ali želja za osvajanjem turnira je jača od toplotnog udara. 

EKIPA LEVAČKIH NOVINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *