U Komaranu podignut spomenik četnicima i Draži Mihailoviću

Spomenik svim poginulim i živim četnicima iz Levačkog sreza, pod vođstvom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, u porti kraj hrama Svetog Panteleimona u Komaranu podigao je Opštinski odbor Ravnogorskog pokreta Rekovac.
Spomenik od belog mermera u znak sećanja na četnike Levča

Izgradnju spomenika od belog mermera, koju je blagoslovio vladika šumadijski Jovan, pomogli su donatori i Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac.

Spomenik je nedavno postavljen, a na proleće će biti urađene prilazne staze i organizovana svečanost u porti.

– Spomenik smo sagradili kod nekadašnje crkve brvnare, koju su po đeneralovom naređenju 1939. godine sagradili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, ali i zbog toga što su se prilikom druge regrutacije 1943. godine budući vojnici ispred nje i arhimandrita Nikole Lazarevića zakleli na vernost kralju i otadžbini – kaže Nenad Marković predsednik Okružnog odbora Ravnogorskog pokreta Rekovac i dodaje.

-Tada je formirana i Levačka leteća brigada, za čijeg komandanta je izabran poručnik Petar Lazarević – navodi Neša Barac.

Pored novoizabranog komnandanta, zakletvi prisustvovali i pukovnik Dušan Duja Smiljanić, komandant Šumadijske grupe korpusa, i kapetan Marko Muzikravić, komandant Prvog šumadijskog korpusa

Pripadnici Ravnogorskog pokreta u porti su zasadili tri oskoruše, u čast tri komandanta.

Inače, crkvu brvnaru posle Drugog svetskog rata srušili su komunisti, ali su meštani od dobrovoljnog priloga pretprošle godine sagradili hram posvećen Svetom Panteleimonu.

Z. Gligorijević/novosti.rs

2 komentara na “U Komaranu podignut spomenik četnicima i Draži Mihailoviću

  1. Crkva brvnara u Komaranu je pravljena četrdeset treće godine tako da ta prica o trideset devetoj godini nema blage veze,i koliko vidim spomenik nije podignut poginulim Levčanima sto je bruka i sramota,jer postoje poginuli iz Komarana o kojima se ne prica i ne pominju se a ima nas potomaka poginulih

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *