U Pomoravskom regionu stabilna situacija

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji dr Goran Radovanović, izjavio je danas Tanjugu da je situacija što se tiče zaraze korona virusom, a što je obradila epidemiološka služba, u Pomoravskom okrugu, „dobra i stabilna“.
IZVOR: GULIVER/GETTY IMAGES/JARUN011

– Sutra ćemo dobiti nove rezultate sa Instituta Torlak, ali sada je situacija dobra – istakao je Radovanović i zamolio građane da se strogo pridržavaju upustava Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije.

On je pohvalio čoveka iz Rekovca, jedinog zaraženog korona virusom iz Pomoravskog okruga, koji se sam, posle povratka sa puta, a posle informacije da mu je saputniku u Hrvatskoj potvrđena zaraza, prijavio Instututu za zarazne bolesti u Kragujevcu, a nije se pozdravio i izbegao je bilo koji kontakt sa porodicom ili sa bilo kime drugim u mestu boravka.

Radovanović je istakao da se treba odgovorno ponašati, svuda gde se nađemo, ali ne paničiti, jer kako je rekao, „nije sve zaraza korona virusom, ako se zakašljete i imate temperaturu, postoje i druge respiratorne bolesti“.

Sve lokalne samouprave u Pomoravskom okrugu, rečeno je Tanjugu, postupaju, „isključivo u skladu sa merama Ministarstva zdravlja, Vlade Srbije i Svetske zdravstvene organizacije u cilju sprečavanja, pojave i širenja zaraze, a pojačan je nadzor i inspekcija, pre svega u predškolskim i školskim ustanovama a najveći teret ja na zdravstvenim ustanovama.

Opština Svilajnac je iz svojih rezrevi uputila predškolskim i školskim ustanovama na svom području sredstva za higijenu i radiće to dok traju posebne mere protiv virusa korone, izjavio je predsednik opštine Predrag Milanović.

Škole i vrtići pojačali su mere dezinfekcije prostora a vrtići i igračaka, dodao je on.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, je izjavio da su, danas, organizovane ekipe krenule u distribuciju hrane starim ljudima, a lokalna samouprava je zatražila da sama plati, dodatni broj lekara i medicinskih sestara u Domu zdravlja i Opštoj bolnici.

– Zatražili smo, da se ispred Službe hitne pomoći i Doma zdravlja postavi šator za trijažu pacijenata, „da niko sa temperaturom ne udje i da zarazi malobrojne lekare“ – istakao je Paunović.

U Pomoravskom okrugu, u čijem su sastavu grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Svilajnac i Rekovac, supermareketi i prodavnice su veoma dobro snabdeveni prehrambenim proizvodima i proizvodima za higijenu, a u apotekama nema maski, asepsola, alkohola, u drogerijama alkoholnih maramica, gela za suvo pranje ruku.

Izvor: TANJUG

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“: 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *