U Rekovcu održan 5. Sabor vinara i vinogradara

Stručnom žiriju, koji je povodom petog Sabora vinara i vinogradara u Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Rekovcu, ocenjivao vina 77 vinarija, nije bilo lako da odabere najbolje proizvođače.
Dobitnici nagrada sa predstavnicima opštine i predstavnicima Organizacionog odbora

Prema njihovoj oceni, najbolje belo vino proizveo je Radiša Stefanović iz Lepojevića, pobednik u kategoriji roze vina je Zoran Miljković iz Riljca, dok je najbolje crveno vino proizveo Saša Milojević iz Kragujevca. Nagrade najboljim vinarima dodeljene su danas.

– Treća sam generacija vinara u porodici, posle dede Milutina i oca Mališe. Nema tajni. Kvalitet je najverovatnije donelo dugogodišnje iskustvo – kaže za Miloš Dačić (30) iz Lepojevića, koji je dobio drugu nagradu za roze i drugu za crveno vino.

Predsednik opštine Aleksandar Đorđević je prilikom otvaranja sabora ocenio je da je poljoprivreda jedna od okosnica razvoja rekovačke opštine, a da su vinari i vinogradari su svakako nosioci tog razvoja.

– Ponosni na levačko vinogorje, imamo veliki broj većih vinarija, čija vina su čuvena i van Srbije. Lokalna samouprava odlično sarađuje sa vinarima, uradićemo sve što treba da bismo im pomogli dad imaju vrhunska vina i da bismo imali sve veće površine pod vinovom lozom, pod kojom je trenutno 1.000 hektara- poručio je Đorđević.

Predsednik Organizacionog odbora Stojan Jevtić kaže da je zadatak manifestacije da afirmiše kvalitet levačkog vina, koja su na inostranim izložbama zabeležila značajne rezultate, među kojima su i zlatne medalje.

– Levač spada u retka područja koja imaju sve neophodne karakteristike da bi se pravila dobra vina, ali su vinogradi, dva puta nastradali zbog bolesti. drugi put, pre 15 godina, i tada je većina njih bilo iskrčeno, iako su bili još uvek produktivni. Ozbiljnije obnavljanje vingrada započeto je pre desetak godina – kazao je Jevtić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *