U Rekovcu održan 8. SABOR LEVAČKIH VINOGRADARA I VINARA (FOTO)

Prvi nagradu u kategoriji belih vina na osmom Saboru vinara i vinogradara u Rekovcu osvojio je Lazar Stepanović iz Lepojevića, najbolje roze vino imao Nikola Tomić iz Riljca, dok je prvo mesto u kategoriji crvenih vina osvojio Dušan Miletić iz Oparića.

U Poljoprivredno-veterinarskoj školi u Rekovcu održan je još jedan Sabor vinogradara i vinara na kojem je uobičajeno veliki broj izlagača predstavio svoje proizvode. Kaberne Fran i Sovinjon kao i Marselan, samo su neke od sorti vina koje su predstavljene posetiocima. Na ovoj manifestaciji tradicionalno učestvuje veliki broj vinarija, a među njima su vinarija Agatija i Levač koji su dugogodišnji izlagači.

Oko stotinu uzoraka vina, belih, crvenih i roze našli su se na ovom Saboru, a najveći deo izlagača bio je sa teritorije opštine Rekovac, ali i iz Trstenika i Jagodine. Nakon uvodne reči organizatora Ljubiše Stevanovića u Amfiteatru poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu, održano je predavanje na temu vinogradarstva i vinarstva, podeljeni su sertifikati učenicima i nastavnicima za projekat Erazmus, a kasnije je program upotpunjem i kulturno-umetničkim programom u kojem su učestvovali učenici ove škole.

– Cilj Sabora vinara i vinogradara, koji je pokrenula Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu je da motivišemo poljoprivrednike Levča da proizvode još kvalitetnija vina. To uspeva samo naša škola. Trebalo bi da Srbiji i Evropi pokažemo šta imamo – imamo čistu prirodu i odlične uslove za vinograde – ocenjuje Ljubiša Stevanović, direktor Poljoprivredno-veterinarske škoel sa domom učenika u Rekovcu.

Ovom događaju prisustvovao je predsednik Skupštine opštine Rekovac, dr Dragan Prodanović koji je istakao značaj tradicionalnog održavanja Sabora vinara u njihovoj opštini.

Pored nagrada i druženja, cilj ove manifestacije je pre svega promocija vinarija iz Levča i okoline, kao i podsticaj mlađih generacija da nastave proizvodnju vina po kojoj je ovaj kraj poznat.

Prema predanju levačka vina konzumirali su rimski carevi i srednjevekovna srpska vlastela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *