U Rekovcu predstavljena knjiga „Duša Srbije – Šumadija i Pomoravlje“

U okviru manifestacije obeležavanja 90 postojanja Narodne biblioteke „Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu, dana 19.09.2018. god. održana je promocija fotomonografije „ Duša Srbije- Šumadija i Pomoravlje“, autora Predraga Mihajlovića Cileta i Zorana Petrovića.

duša srbije, cile i zoran
Ratković na koricama knjige

Monografija je rezultat višegodišnjeg rada i prikupljenog materijala koji u sebi sadrži pokretna i nepokretna kulturna dobra , a u ovom delu je zastupljena i opština Rekovac.

U prepunoj galeriji biblioteke rekovačkoj čitalačkoj publici delo su prdstavili autor Predrag Cile Mihajlović, Zoran Petrović i Mirko Demić književnik i direktor NB „Vuk Karadžić“ Kragujevac. Na početku je prikazan kratki dokumentarni film Ivane Retas o ovoj fotomonografiji.

Mirko Demić, urednik fotomonografije kazao je da je namera bila da se delo usmeri ka obelešavanju dva veka od proglašenja Kragujevca kao prve prestonice moderne Srbije, ali i širem okruženju.

Fotomonografija „ Duša Srbije- Šumadija i Pomoravlje“ sadrži preko 250 selektovanih fotografija vrsnih majstora , koje prati tekst Miodraga Stoilovića. Autori su sarađivali i ranije dok je materijal plod dugogodišnjeg rada u kulturi i medijima. Na fotografijama se mogu videti nematerijalna kulturna dobra kao što su običaji i zanati karakteristični i za Levački kraj. U okviru monografije zastupljena je i opština Rekovac , sa akcentoma na tradicionalnu, atraktivnu manifestaciju „Prođoh Levač, prođih Šumadiju“ i njenim pratećim sadržajima, o čuvenom korparskom zanatu, levačkim vinogradima i pejzažima.

Na koricama knjige nalazi se crkva u Ratkoviću u izmaglici.

Autori su napravili dobar balans između itorisjkog i savremenog i svako ko je bude uzeo u ruke prepozbaće to poigravanje prošslosti i sadašnjosti.

Pored fotografija dragocenih lepota našeg kraja izdanje ima obrazovni karakter. Fotografije prati tekst na srpskom i engleskom jeziku što će biti prilika da gosti iz inostranstva upoznaju naš kraj na što lepši način.

NARODNA BIBLIOTEKA „DR MILOVAN SPASIĆ“, tekst i foto

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *