U susret festivalu vina, hrane i harmonike

Narodni sabor u Rekovcu 26. jula.DSC_0158

Manje od dve nedelje je ostalo do početka manifestacije koja će, po rečima Milana Krstića, vratiti Rekovcu nekadašnju sabornost i tradiciju.
U nedelju 26. jula, u porti crkve Sv. Romana, održaće se narodni sabor koji će okupiti Levčane koji žive u zemlji i inostranstvu.
Krstić kaže da se do sada prijavilo 14 ekipa koje će prirediti etno postavku.
-Ekipe će se takmičiti u pripremanju žetelačkog ručka. Biće gostiju iz Niša, Kruševca, Trstenika, Kraljeva, Kragujevca, Zlakuse i Levča – navodi on za naš list i poziva sve harmonikaše da se prijave i uzmu učešće u takmičenju u sviranju levačke šetnje i kola po izboru. On kaže da je jedini uslov da se nastupi u narodnoj nošnji i dodaje da se do sad prijavilo šest učesnika.
Za jutarnje sate je zakazana liturgija, dok će se predveče takmičiti harmonikaši.
Na saboru će se predstaviti i vinarije. Na izložbenim štandovima, posetioci će moći da degustiraju vina levačkog vinogorja.
-Moj jedini cilj, kao člana crkvenog odbora i žitelja Rekovca, je bio da se povrati tradicija saboravanja kod crkve Sv. Romana u Rekovcu. Taj sabor je nezasluženo zapostavljen, a ima decenijsku tradiciju – priča Krstić za Levačke novine napominjući da je sveukupni cilj organizovanja događaja prikupljanje sredstava za freskopisanje crkve koja je u toku.
-Upućujem apel svim Levčanima da se uključe i shodno svojim mogućnostima pomognu da nam svetinje ponovo zablistaju pravim sjajem – zaključuje on.
Foto: Srđan Lazić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *