U susret Svetom Trifunu

Pitoma klima, pogodno zemljište i osunčani brežuljci čine Levač i opštinu Rekovac idealnim podnebljem za vinovu lozu. Nove, savremene vinarije i autohtone sorte grožđa polako sebi krče put ka svetskim tržištima, a nekako se izdvojila tamjanika koja je pravi hit u svetu.
Levač – top destinacija za vinopije

Vinova loza u Levču gaji se na oko 1.000 hektara. Na 400 hektara su mladi zasadi u punom rodu. Vinogradarstvo je ponovnu ekspanziju doživelo poslednjih desetak godina. Posao vode četiri velike vinarije „Levač“, „Vineks“, „Lastar“ i „Miletić“, ali svoje mesto u vinogorju pronalaze i novi mladi vinogradari,  ima ih na stotine.

„Petu godinu zaredom održava se i smotra vinara i vinogradara Levča. Na čelu manifestacije je nekadašnji ministar poljoprivrede Stojan Jevtić. Ocenjuju se najbolja vina i nagrađuju proizvođači. Da bi utakmica bila fer ne učestvuju profesionalci, odnosno velike vinarije“, precizira Predrag Mićić, direktor vinarije „Levač“. 

Smotra je održana u Poljoprivrednoj školi u Rekovcu koja, između ostalog, obrazuje nove voćare i vinogradare. Direktor škole Ljubiša Stevanović navodi da mnogi mladi upravo u voćarstvu i vinogradarstvu vide šansu i za sebe i za svoju opštinu Rekovac, koja spada u red nerazvijenih.

Kada se završe svetkovine i obeleži Sveti Trifun, nastavlja se posao. „Rezidba je u toku, od nje će umnogome zavisiti ovogodišnji rod. Posao je nakratko prekinuo hladni talas, ali se radovi već sa prvim toplijim danima nastavljaju a loza priprema, uz  želju da godina bude rodn“, podseća Aleksandar Đorđević, predsednik Opštine Rekovac.

RTS.RS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *