Učenici iz Rekovca sada prerađuju proizvode iz zadruge – dobili i sušaru

Poljoprivredno veterinarska škola sa domom učenika u Rekovcu ima 196 đaka i jednu od većih školskih ekonomija koja se prostire na 57 hektara. Škola je pre tri godine formirala i učeničku zadrugu, a svake nove sezone na ekonomiji se pored standarde poljoprivredne, voćarske i stočarske proizvodnje uključuju i novi zasadi, poput parcela sa lekovitim biljima ili sušare koja je počela sa radom pa tako učenici i na ovaj način prerađuju proizvode iz zadruge.

Poljoprivredno veterinarska škola sa domom učenika u Rekovcu jedna je od prvih škola koja je pokrenula učeničku zadrugu. Pre tri godine nastala je zadruga ,“Plodovi Levča’’ a od ove sezone školska ekonomija bogatija je za sušaru koju je ministarstvo prosvete na konkursu odobrilo učeničkoj zadruzi.

„Imamo ideju, kao što su u Sloveniji uradili u Novom Mestu, gde smo bili i obišli školu, da napravimo kuću Levčana. Škola će tu da prodaje svoje proizvode, direktno u kući Levčana i ona će najverovatnije da bude ili u Beogradu ili u Kragujevcu. Moramo da povećamo proizvodnju a jedna ideja nam je da imamo i mlekomat, nameravamo da ga kupimo i tako će i sami učenici moći da donose mleko, a mi građani ćemo moći da kupimo mleko u zadruzi, prirodno mleko. Mi dnevno sada imamo negde oko 150 do 200 litara mleka dnevno“, Ljubiša Stevanović- predsednik Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja.

Stefan Đorđević učenik druge godine za poljoprivrednog tehničara pokrenuo je proizvodnju lekovitih biljaka u zadruzi.

„Ovaj zasada smo letos posadili. Ovde imamo žalfiju, bosiljak, matičnjak i beli slez. Kada se završi sezona mi ćemo ih osušiti a onda ćemo praviti čajeve za učenike u domu. Kasnije ćemo u jesen zasaditi drugu turu lekovitih biljaka i istom procedurom ćemo praviti čajeve. Idem u pravcu da održim tradiciju i mislim da ima života u selu. Nema države bez poljoprivrede“, Stefan Đorđević- učenik druge godine poljoprivrednog tehničara.

????????????????????????????????????

Škola u Rekovcu poznata je i po velikim farmama, a pored krava, mangulica i moravki na ekonomiji se nalazi i stado pirotske oplemenjene ovce. Sama škola je jedan od najvećih centara za čuvanje genetskog materijala ove rase.

„To je jedno od retkih, većih stada u Srbiji pirotske oplemenjene ovce. Ima još par odgajivača ovde u Levču tako da eto mi čuvamo taj gen i čuvamo tu rasu jer u poslednjih desetak godina dosta je ljudi odustalo od te proizvodnje. Rasa je trojne sposobnosti, za vunu, za meso, za mleko. Mlečnost je negde oko 110, 120 litara u laktaciji po ovci. Moje mišljenje je da treba da se što više baci akcenat na domaće rase“

Poljoprivredno veterinarska škola u Rekovcu potpisala je ugovor i sa Institutom za primenu nauke u poljoprivredi pa će stručnjaci obavljati i vežbe na ekonomiji, tako da je ova obrazovna ustanova postala i ogledna poljoprivredna škola u Centralnoj Srbiji.

Izvor: RTV

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *