Ujedinjeni oživljavaju potencijale Levačkog kraja

Lokalna akciona grupa Levač obuhvata zajedno 32 sela koja se nalaze u opštini Rekovac i pet graničnih kragujevačkih sela, sa ciljem da se iskoristi razvojni potencijal ovog kraja. 
Oživljavanje Levča

Tradicija, stari zanati, vinski put, srednjovekovni manastiri i netaknuta priroda stvaraju vezu između turizma i lokalnih proizvođača, koji na taj način oživljavaju sve potencijale Levačkog kraja.

Marija Miletić Simić, vlasnica vinarije „Miletić“, iz sela Oparić u Rekovcu, predsednica je novoformirane Lokalne akcione grupe Levač, koja ima za cilj da, kroz zajedničko delovanje različitih udruženja proizvođača, lokalne samouprave, javnih institucija i nevladinog sektora, konkuriše za sredstva Evropske unije, u cilju razvoja svih potencijala Levačkog kraja.

„LAG je jedan vid udruživanja gde se mi na nivou jedne lokalne zajednice, zbog toga se i zove Lokalna akciona grupa, zajednice različitih proizvođača i različitih udruženja povezujemo sa ciljem da radimo projekte koji će da doprinose razvoju naše zajednice odnosno naše sredine. Za proizvođače to znači naravno razvoj proizvodnje, da mi možemo neka sredstva koja su nama potrebna za razvoj proizvodnje da donesemo i da promovišemo našu proizvodnju, da promovišemo naš kraj a time i da razvijamo turizam ovog kraja što je sve jako bitno za proizvođače“, kaže Marija Miletić Simić, predsednica upravnog odbora Lokalne akcione grupe Levač.

Pored razvoja poljoprivredne proizvodnje i takozvanog vinskog puta, uporedo će se razvijati i turistička ponuda Levča, kroz tradiciju starih zanata i popularisanje spomenika kulture, naivnog slikarstva i srednjovekovnih manastira.

„Najveći potencijal je korparstvo i to je jedna od ideja turističke organizacije da celo jedno selo uredimo tako da bude u duhu korparstva, da recimo kompletna glavna ulica bude uređena, da napravimo jedan objekat koji će biti pre svega biti i prodajni ali i izložbeni prostor za korpe. Zatim imamo i naivno slikarstvo i ono je kod nas i nastalo u Levču, začetnik je Janko Brašić i celo to selo Oparić ima brojne kulturno-istorijske spomenike i znamenite ličnosti. Imamo arheološko nalazište, imamo i srednjovekovne manastire i sve ćemo to probati da ujedinimo da polako nekim sitnim koracima sve razvijamo ali i da napravimo jednu kompletnu ponudu turističku“, kaže Momčilo Sretenović, direktor Turističke organizacije opštine Rekovac.

Opština Rekovac živi od poljoprivredne proizvodnje i zbog toga će lokalna samouprava nastaviti da konkuriše projektima kroz LAG za sredstva Evropske Unije.

„Naša opština ima po poslednjem nekom popisu oko 12.000 stanovnika, da budemo realniji. to je sada manje. ali nije ispod 10.000. a na teritoriji cele opštine imamo 11.000 košnica, dakle pčelarstvo je veoma razvijeno. gde imamo više košnica nego stanovnika. Pored pčelarstva, razvijeno je i cvećarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, i to su glavne grane poljoprivrede kojima se ovde ljudi bave. Glavni cilj je da se što bolje razviju već postojeće stanje, da se ulaže u bolje vrste voća, cveća i vinove loze i da se više čuje sa našu opštinu, da se naši manastiri povežu sa ostalim manastirima, tako da će se ta sredstva koristiti za proširenje onoga što sada imamo, kako bismo stvorili što bolje uslove za razvoj“, kaže Aleksandar Đorđević, predsednik Opštine Rekovac.

U narednoj godini napraviće se i strategija ruralnog razvoja opštine Rekovac kroz Lokalnu akcionu grupu Levač, kako bi se na ovaj način sprečio i odlazak stanovništva u veće gradove.

ANA REBIĆ/RTV

Jedan komentar na “Ujedinjeni oživljavaju potencijale Levačkog kraja

  1. Divna ideja za svaku pohvalu.Moj suprug je poreklom iz Velikih Pcelica i nasledio je neke sume i njivu za koje i ne znamo gde se nalaze ali bi ih rado ustupili za bilo kakav vid saradnje .Po zanimanju sam dipl .turizmolog sa 30 g.radnog iskustva i svaka akcija koja ima za cilj ozivljavanje seoskog turizma je divna .Zivim u Jagodini koja ima 52 sela a nigde seoskog turizma ni u najavi nazalost .Stojim vam na raspolaganju za svaki dogovor .Ujedno sam i clanica Aktiva zena OO invalida rada pa eto bice valjda prilike da se i upoznamo licno .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *