UPIS 2023: Evo razloga zašto da budete đak srednje škole u Rekovcu

U vremenu kada nam se broj dece i đaka u Levču smanjuje, a profesori svake godine brinu da li će imati potrebnu normu časova, „trka“ za upis nove generacije u srednju Poljoprivredno-veterinarsku školu sa domom učenika  u Rekovcu je već počela. 

Tokom pandemije virusa korona, promocija se preselila na internet i to najviše na društvene mreže fejsbuk i instagram.

Srednja škola iz Rekovca, koja postoji više od šest decenija, svoju promociju organizuju tokom cele školske godine kroz dešavanja i aktivnosti,  predstavljajući pogodnosti upisa i učenja u ovoj obrazovnoj instituciji.

Ove upisne 2023/2024. godine potencijalni učenici mogu da upišu jedan od četiri moguća smera, a to su: poljoprivredni tehničar (IV stepen), ekonomski tehničar (IV stepen), veterinarski tehničar (IV stepen) i kuvar (III stepen).

Zašto biti đak srednje škole u Rekovcu?

-Nastava samo u prepodnevnoj smeni, – obezbeđen besplatan prevoz za sve učenike, – obezbeđen smeštaj i ishrana za učenike prve godine svih smerova, – savremena nastavna sredstva, – povezivanje teorije i prakse, – timski rad i individualni pristup u nastavi, – Stručne posete, ekskurzije, praktična nastava, đački parlament, -mogućnost zaposlenja ili upisa na fakultet.

U cilju realizacije prektične nastave škola raspolaže i školskom ekonomijom, koja prostorom, opremom i kadrovima zadovoljava uslove za ostvarivanje nastavnog programa.

Svi učenici prvog razreda stiču pravo na stanovanje u domu učenika. Za sve učenike prve godine smerova kuvar, ekonomski tehničar, veterinarski i poljoprivredni tehničar smeštaj i ishrana su BESPLATNI.

Dom učenika ima i svoju kuhinju, a opremljenost i uređenost je prema savremenim zahtevima učeničkog standarda.

Škola sa svojim nastavnim kadrom organizuje stručne posete, ekskurzije i praktičnu nastavu. U školi postoji aktivan đački parlament, a učenici uređuju i časopis 45 minuta.

Škola od 2022. godine sarađuje sa Institutom za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda.

Škola je jedan od pokretača društvenog života u Rekovcu i postoji veliki motiv i interes da ona opstane u narednom periodu.

Kroz praktične predmete učenici su zajedno sa zaposlenima u ovoj školi učestvovali u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji.

Za učenike smera ekonomski tehničar obezbeđena je praktična nastava u preduzećima javnog sektora koja se nalaze na teritoriji Rekovca.

Škola je 24. maja 2022. godine proslavila 65 godina postojanja i 45 godina neprekidnog rada.

U planu je i proširenje po rasnom sastavu i vrsti životinja školske farme.

Dok mnoge gradske škole nemaju savremenu opremu na kojoj bi deca učila da rade zanate za koje se školuju, to u poljoprivrednoj školi u Rekovcu nije slučaj. Ova škola, odnosno đaci i nastavnici, obrađuju 60 hetara svoje zemlje. Škola ima i stoku, krave i bikove, svinje plus mangulice, ovce, jagnjad i koze. Prava atrakcija na farmi je i konjić Soko.

Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu dobila je od Evropske Unije donaciju vrednu 10 miliona dinara u vidi najnovije mehanizacije, neophodnih mašina koje će olakšati proizvodnju na školskoj ekonomiji. Škola je nedavno potpisala ugovor o saradnji sa Institutom za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda. Tokom prošle godine godine škola je uspostavila međunarodnu saradnju sa poljoprivrednim školama iz Slovenije (Novo Mesto) i S. Makedonije (Bitolj).

U maju mesecu ove godine naša škola biće domaćin prve Smotre poljoprivrednih škola zapadnog Balkana, gde ćemo pored pet škola iz Srbije, ugostiti i srednje poljoprivredne škole iz Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije i Austrije.

Takođe, obezbeđen je i besplatan prevoz za sve učenike sa teritorije Opštine Rekovac.

Važni datumi:

Nakon što su obavili najvažniji deo posla, učenike čeka popunjavanje i predaja liste želja, a termini predviđeni za to su: Popunjavanje liste želja elektronskim putem 29-30.06. -Predaja liste želja u osnovnoj školi 29. i 30.06. -Provera tačnosti liste želja 01.07. -Prijem prigovora učenika 01.07. -Konačna lista želja učenika 02.07.; Raspodela po školama i obrazovnim profilima 03.07.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *