UPIS 2024: Evo razloga zašto da budete đak srednje škole u Rekovcu

U vremenu kada nam se broj dece i đaka u Levču smanjuje, a profesori svake godine brinu da li će imati potrebnu normu časova, „trka“ za upis nove generacije u srednju Poljoprivredno-veterinarsku školu sa domom učenika  u Rekovcu je već počela. 

Tokom pandemije virusa korona, promocija se preselila na internet i to najviše na društvene mreže fejsbuk i instagram.

Srednja škola iz Rekovca, koja postoji više od šest decenija, svoju promociju organizuju tokom cele školske godine kroz dešavanja i aktivnosti,  predstavljajući pogodnosti upisa i učenja u ovoj obrazovnoj instituciji.

Ove upisne 2024/2025. godine potencijalni učenici mogu da upišu jedan od četiri moguća smera, a to su: poljoprivredni tehničar (IV stepen), ekonomski tehničar (IV stepen), veterinarski tehničar (IV stepen) i kuvar (III stepen).

Zašto biti đak srednje škole u Rekovcu?

-Nastava samo u prepodnevnoj smeni, – obezbeđen besplatan prevoz za sve učenike, – obezbeđen smeštaj i ishrana za učenike prve godine svih smerova, – savremena nastavna sredstva, – povezivanje teorije i prakse, – timski rad i individualni pristup u nastavi, – Stručne posete, ekskurzije, praktična nastava, đački parlament, -mogućnost zaposlenja ili upisa na fakultet.

U cilju realizacije prektične nastave škola raspolaže i školskom ekonomijom, koja prostorom, opremom i kadrovima zadovoljava uslove za ostvarivanje nastavnog programa.

Svi učenici prvog razreda stiču pravo na stanovanje u domu učenika. Za sve učenike prve godine smerova kuvar, ekonomski tehničar, veterinarski i poljoprivredni tehničar smeštaj i ishrana su BESPLATNI.

Dom učenika ima i svoju kuhinju, a opremljenost i uređenost je prema savremenim zahtevima učeničkog standarda.

Pogledajte promotivni video UPIS 2024

Škola sa svojim nastavnim kadrom organizuje stručne posete, ekskurzije i praktičnu nastavu. U školi postoji aktivan đački parlament, a učenici uređuju i časopis 45 minuta.

Škola od 2022. godine sarađuje sa Institutom za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda.

Škola je jedan od pokretača društvenog života u Rekovcu i postoji veliki motiv i interes da ona opstane u narednom periodu.

Kroz praktične predmete učenici su zajedno sa zaposlenima u ovoj školi učestvovali u poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji.

Za učenike smera ekonomski tehničar obezbeđena je praktična nastava u preduzećima javnog sektora koja se nalaze na teritoriji Rekovca.

Škola je 24. maja 2022. godine proslavila 65 godina postojanja i 45 godina neprekidnog rada.

U planu je i proširenje po rasnom sastavu i vrsti životinja školske farme.

Petnaest učenika i učenica Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom u Rekovcu, preko Erasmus plus programa, boravilo je od devetog do dvadeset i petog oktobra na Kipru. Za tih 16 dana đaci su obilazili kiparske njive, plantaže, farme, staklenike i naučili dosta o mediteranskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Budući poljoprivredni i veterinarski tehničari, njih 15 iz Rekovca, sa troje profesora, upoznalo se sa proizvodnjom voća i povrća jugoistočnog dela Kipra.

Erazmus plus

Sa ponosom objavljujemo da je naša škola, Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika iz Rekovca, dobila Erazmus akreditaciju u oblasti stručnog obrazovanja i obuka. Ova akreditacija je rezultat uspešne projektne prijave iz poziva u 2023. godini ali i uspešno realizovanog projekta stručne prakse naših učenika na Kipru i predstavlja značajan korak napred… Ova akreditacija traje sve do 2027. godine.

Dok mnoge gradske škole nemaju savremenu opremu na kojoj bi deca učila da rade zanate za koje se školuju, to u poljoprivrednoj školi u Rekovcu nije slučaj. Ova škola, odnosno đaci i nastavnici, obrađuju 60 hetara svoje zemlje. Škola ima i stoku, krave i bikove, svinje plus mangulice, ovce, jagnjad i koze. Prava atrakcija na farmi je i konjić Soko.

Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu dobila je od Evropske Unije donaciju vrednu 10 miliona dinara u vidi najnovije mehanizacije, neophodnih mašina koje će olakšati proizvodnju na školskoj ekonomiji. Škola je nedavno potpisala ugovor o saradnji sa Institutom za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda. Tokom prošle godine godine škola je uspostavila međunarodnu saradnju sa poljoprivrednim školama iz Slovenije (Novo Mesto) i S. Makedonije (Bitolj).

U oktobru 2023. godine Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika iz Rekovca bila je domaćin prve Smotre poljoprivrednih škola zapadnog Balkana, gde su pored pet škola iz Srbije, ugošćene i srednje poljoprivredne škole iz Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore i Hrvatske.

Takođe, obezbeđen je i besplatan prevoz za sve učenike sa teritorije Opštine Rekovac.

Važni datumi:

Ponedeljak, 17.06.2024. godine, 09:00-11:00

Završni ispit – test iz srpskog/maternjeg jezika i test za polaznike po programu FOOO

Utorak, 18.06.2024. godine, 09:00-11:00

Završni ispit – test iz matematike

Sreda, 19.06.2024. godine, 09:00-11:00

Završni ispit – treći test

Petak, 21.06.2024. godine, do 8:00

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu MSŠ

Ponedeljak, 24.06.2024. godine, do 08:00

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita

Ponedeljak, 01.07.2024. godine, do 08:00

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama

Ponedeljak, 01.07.2024. godine, do 08:00

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu

Ponedeljak, 01.07.2024. godine, 8:00-15:00

Popunjavanje i predaja liste opredeljenja (želja) za drugi upisni krug (elektronskim putem/neposredno u školi)

Ponedeljak-petak od 01.07.2024. godine u 8:00 do 05.07.2024. godine do 15:00

Podnošenje prijave za upis učenika u srednje škole elektronskim putem (posle prvog i posle drugog upisnog kruga)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *