Usvojen Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu

Opštinsko veće na sednici održanoj u sredu 20. februara usvojilo je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu čime opština Rekovac stiče uslov za konkurisanje za sredstva koja opredeljuje Nacionalna služba za zapošljavanje a radi sprovođenja mera aktivne politike zapošljavanja.
U fokusu zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi iz Levča

Opština Rekovac će u 2019. godini akcenat dati podsticanju zapošljavanja i samozapošljavanja, razvoju socijalnog preduzentišva i socijalnom uključivanju teže zapošljivih lica koji će imati prioritet u uključivanju u mere aktivne politike zapošljavanja.

Na osnovu analize stanja nezaposlenosti i procene zapošljivosti u 2019.godini prioritet pri uključivanju u mere aktivne politike zapošljavanja su: dugoročno nezaposleni na evidenciji duže od 12 meseci, mladi do 30 godina života, lica bez kvalifikacija i niskokvalifikovani, radno sposobni koriscnici novčane socijalne pomoći, korisnici novčane naknade u slučaju nezaposlenosti, viškovi zaposlenih, žene, stariji od 50 godina, Romi, samohrani roditelji, supružnici iz porodice u kojoj su oba supružnika nezaposlena, osobe sa invaliditetom. Takođe, akcenat pri zapošljavanju imaće i llica koja se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje koja imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

U 2019. godini sprovodiće se sledeći programi i mere aktivne politike zapošljavanja: javni radovi, subvencije za zapošljavanje i stručna praksa uz tehničku podršku NSZ. Planiran je i program stručne prakse u skladu sa aktom o sistematizaciji, a opština Rekovac vršiće finansiranje programa u periodu od 6, 9 i 12 meseci.

U ovoj godini organizovaće se javni radovi u oblasti socijalnih i humanitarnih delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja javne infrastrukture i održavanje  i zaštite životne sredine i prirode.

Glavni akter u sprovođenju LAPZ jeste Opštinsko veće opštine Rekvac, budžet i stručna služba opštine, Nacionalna služba za zapošljavanje i socijalni partneri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *