Velika duhovna radost u hramu Prepodobne mučenice Paraskeve u Siljevici

U subotu, 8. avgusta 2020. godine, kada naša Sveta Crkva proslavlja prepodobnomučenicu Paraskevu, u selu Siljevica nedaleko od Rekovca uz prisustvo velikog broja vernog naroda i dece, Njegovo Preosveštenstvo Episkop Šumadijski G. Jovan služio Arhijerejsku Liturgiju povodom hramovne slave.

Vladiki su sasluživali sveštenici: Arhijerejski namesnik levački protojerej-stavrofor Milić Marković, protojerej Dragoslav Cvetković, protođakon Ivan Gašić, jerođakon Vasilije (Starovlah) i đakon Aleksandar Cvetković.

Ovom Liturgijskom sabranju prethodilo je osvećenje novog ikonostasa u hramu, koji je izrađen blagoslovom našeg Vladike, a trudom malobrojnog naroda ova dva sela Siljevice i Bara. I kako je i sam Vladika istakao, da zaista ovaj ikonostas i celokupni trud vernog naroda za obnovu ove svetinje može poslužiti svima kao primer kako se vera potrvđuje delima.

U svojoj propovedi, posle pročitanog Jevanđelja Vladika je posebno istakao važnost vere u ljudskom životu. Vera jeste jedini put do pravog i istinitog saznanja i da se ona jedino potrvđuje delim, a ne samo konstatacijom da je neko vernik. Vera se potvđuje i verom se živi na svkom koraku. U ljubavi i podvigu prema bližnjem, u ljubavi i podvigu prema Svetoj Crkvi Božijoj. Crkva jeste jedino mesto gde čovek ostvaruje svoju veru u potpunosti, ali i sama Crkva kao zajednica vernog naroda na čelu sa Episkopom jeste zajednica ljubavi čiji je osnov i poslušanje. Nije vernik onaj koji nenaučen bez znanja uči druge a sebe ne popravlja, naprotiv, vernik svojom verom sve uči, usavršava se i poslušanjem svojoj Svetoj Crkvi, svedoči drugima, svetli i pokazuje put spasenja.

Veliku duhovnu radost današeg sabranja krunisalo je pričešće velikog broja dece i vernog naroda. Posle litije oko hrama i pošto je prerezan slavki kolač Episkop je odlikovao istaknute vernike ovoih sela koji su svojim trudom i zalaganjem pomogli i dalje pomažu obnovu ove naše svetinje. Ordenom kragujevačkih Novomučenika Drugog Stepena odlikovani su G. Slavko Lukić iz Bara i G. Miloje Zdravković iz Siljevice. Arhijerejskom Gramatom priznanja Vladika je odlikovao G. dr Aleksandra Đorđevića, Predsednika Opštine Rekovac i G. Radovana Mijajlovića iz Siljevice. Posle Svete Liturgije današnji kolačar pripremio je trpezu ljubavi za sav prisutni narod.

Izvor: Eparhija Šumadijska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *