Vinari i vinogradari Levča obeleželi Svetog Trifuna

Ceremonijom sečenja slavskog kolača i simboličnim orezivanjem čokota vinove loze, uz zalivanje crnim vinom, vinari i vinogradari u Levču obeležavaju vinogradarsku slavu Svetog mučenika Trifuna.
Privatna arhiva vinarije Agatija iz Rabenovca

Ceremoniju predvode mesni sveštenici, a zbog niske temperature i pandemije virusa korone, mnogo je manje gostiju nego prošlih godina.

U pojedinm vinogradima ceremoniji prisustvuju tri generacije, deda, sinovi i unuci, članovi Viteškog reda Pomoravskog okruga.

U Levču, opština Rekovac, povodom Sv. Trifuna, održan je tradicinolani Peti sabor vinara i vinogradara, na kome je svoja vina na ocenu stručne komisije dalo 77 malih i srednjih vinarija Srbije.

Rekovac, nerazvijena opština u Srbiji, i Levač, spadaju u rejon „Tri Morave”, idealno su područje za uzgoj vinove loze, koja se ovde, prema pisanim dokumentima uzgajala pre pet vekova, a prema predanju vino se svake godine, posle berbe, nosilo knezu Lazaru u Kruševac na probu.

U opštini Rekovac danas uspešno radi pet vinarija, koje sa individualnim vinogradarima, imaju više od 1.000 hektara pod vinovom lozom, od kojih su polovina mladi vinogradi i sve je više autohtonih sorti.

Na svečanostima, iako su ceremonijalnog karaktera, vinari su dosta pričali o Programu razvoja vinarstva i vinogradarstva za period 2021 – 2031, strateškom razvoju i jednom od osnovnih ciljeva države u ovom sektoru u narednom periodu, ocenivši ga „veoma dobrim”, za gajenje vinove loze.

TANJUG

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *