Vinarija iz Rekovca izvozi vino u Hrvatsku

Nakon uspešne privatizacije, rekovačka vinarija je stala na noge. Vinarija „Levač“ d.o.o. u Rekovcu tek je prilikom treće privatizacije dobila prave domaćine. Ova firma, koja je osnovana 1952. godine, prvi put je privatizovana 2003. godine. Kupila ju je firma iz Indije, ali je samo posle dve godine otišla u stečaj, u kome je bila do 2008. godine. Od tada do 2011. godine njen vlasnik bila jedna beogradska firma, ali je vinarija opet otišla pod stečaj. Novi vlasnici uložili su mnogo novca u revitalizaciju proizvodnih pogona, smeštajnih kapaciteta i vinograda.

Vinarija Levač je u prethodnom periodu strateški radila na stvaranju razvojnih uslova, i to pre svega za razvoj kapaciteta, proizvoda i unapređenje organizacionih mogućnosti, kako bi ovaj privredni subjekt bio uspešan na tržištu.Picture1

Pored vinograda koji su podigli, vinarija je podigla i jedan manji zasad šljive, radeći u kontinuitetu na unapređenju tehnoloških procesa da bi standard procesa i krajnjeg proizvoda bio prihvatljiv i odgovarajući u pogledu menadžmenta kvalita.

Direktor vinarije Dragoslav Radenković nada se da će u narednom periodu vinarija iz Rekovca postati najvažniji proizvođač vina  i rakija u ovom kraju.

-Imamo značajan izvozni potencijal, a to se ove godine potvrđuje izvozom naših vina na tržište Hrvatske. Mislim da ćemo ove godine dostići cifru od milion litara izvoza u Hrvatsku. Sada smo izvezli već preko 150.000 litara, sa tendencijom povećanja broja asortimana – ističe Radenković u razgovoru za Levačke novine.

Vina se za hrvatsko tržište pakuju u pet ambalaži od dva litara, a sada je ugovorena i staklena ambalaža ( 1l, o,5 i bag in box), ta količina je oko 500.000 litara, dok će se u pet ambalaži puniti do milion litara. Vinarija Levač trenutno put Hrvatske šalje dva šlepera nedeljno. Kvalitet vina je dobar, nema primedbi.

Priča o izvozu u Hrvatsku je počela nakon saradnje sa firmom Vinolog distributerom iz Zagreba, koja godišnje prodaje 6 miliona litara vina na teritoriji Hrvatske. Bez obzira što je konkurencija na hrvatskom tržištu velika, Radenković kaže da su Hrvati veliki potrošači vina po glavi stanovnika i navodi da je kultura pijenja vina u toj zemlji na znatno višem nivou nego u Srbiji, i zato nije čudo što su tolike količine vina koji oni uvoze iz drugih zemalja.

Potencijali i kapaciteti vinarije su izuzetno veliki, a sama vinarija spada u red srednjih ili većih. U pogonima se može smestiti preko 3 miliona litara vina, može se preradi 40 tona grožđa za jedan sat, a može se flaširati čak jedan šleper vina dnevno tj. 25.000 litara. Vinarija trenutno ne koristi kapacitete ni približno ovim ciframa, ali se strateškim ciljevima nada da će zahvaljujući izvozu i otvaranjem drugih tržišta (kinesko i rusko) vinarija raditi punim kapacitetom.

EKIPA LEVAČKIH NOVINA

Tri vrste rakija i devet vrsta vina

Vinarija Levač danas  može da se pohvali sa proizvodnjom tri vrste rakija i to – lozovaču, šljivovicu i viljamovku. Vinarija proizvodi i devet vrsta vina, od čega tri bela (rizling, šardone i sovinjon blan), tri crvena (vranac, merlo i kaberne sovinjon), roze i dva posebna vina od jagoda i kupine.

Jedan komentar na “Vinarija iz Rekovca izvozi vino u Hrvatsku

  1. Odlično! Ovakva vinarija je potrebna za šire područje, ne samo za Levač. Značajna za prozvođače voća, grožđa, kvalitetnog vina i rakije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *