VINARIJA MILETIĆ: Proizvodnja vina od čukundede Dušana do danas

Berba grožđa u levačkom kraju polako se završava. Pod zasadima vinograda je oko 420 hektara, a vinogradari su zadovoljni rodom i kvalitetom ovog voća.

Pitome padine Levča okupane suncem pa berači žure da oberu grožđe. Trenutno se bere „kaberne frank“ i sorta „petit verdot“, karakteristična za regiju bordo i zahtevna za gajenje zbog kasnog sazrevanja.

Kod nas se koristi za kupaže, a ove godine je izuzetnog kvaliteta. Jelka Jovanović iz Oparića kaže da je grožđe lepo i slatko.

Marija Miletić peta je generacija vinara i vinogradara u Opariću kod Rekovca. Godinama unazad povećavali su zasade pa sada vinovu lozu gaje na 12 hektara. Posla u vinogradu i oko prerade grožđa ima tokom cele godine, ali je tokom berbe potrebna najveća organizacija.

„Najveći deo prerade se u stvari radi uporedo sa berbom, tako da posle ostaje pretakanje vina, skidanje sa komina, najveći deo posla je sada“, kaže Marija Miletić, enolog.

Da posao bude na vreme gotov i slatka zrnca pretvorena u vino pomažu svi ukućani. Dok je troje dece u školi suprug Goran lekar u domu zdravlja slobodan dan koristi za rad u vinariji.

„Svaki posao je težak na svoj način tako da mi ovo dođe i kao odmor, tu ima malo i fizičkog posla, tako da nekad mi prija“, rekao je dr Goran Simić iz Oparića.

Poslednjih godina uvećava se broj vinarija u levačkom kraju a raduje podatak da nove zasade osnivaju uglavnom mlađi ljudi. Miletići zasade visokokvalitetnih proširuju i autohtonim sortama,a tržište je kažu dovoljno veliko za sve proizvođače.

„Apsolutno ima prostora za sve samo trebamo negde svi da se edukujemo i da radimo na tome da se što manje piju uvozna vina, a što više srpska, kaže Marija Miletić.

Od čukundede Dušana koji je još u 19. veku obrađivao vinograde, do danas dosta toga se u proizvodnji vina promenilo. Ostala je ista ljubav prema poslu i izuzetni klimatski uslovi za gajenje vinove loze.

Izvor: rts.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *