Za prelazak cenzusa potrebno 3 odsto glasova

Meštani Levča ovog proleća, odlučivaće na izborima o svojim predstavnicima u lokalnoj vlasti.

Cenzus na predstojećim izborima biće umesto dosadašnjih pet, tri odsto, a žene će na lokalnim i republičkim listama biti zastupljene 40 odsto, odlučila je Skupština Srbije.

Smanjenje cenzusa na lokalnom nivou će značiti da će za ulazak u lokalni parlament dovoljno oko dvestotine glasova.

Sadašnji odbornički, ali i saziv opštinskog veća ulazi u završnicu mandata.

Na predstojećim lokalnim izborima meštani Levča izabraće 21 odbornika koji će potom na skupštini birati predsednika opštine. Ta pravila se nisu menjala.

Ali ono što se menja, to je pomeranje cenzusa na tri odsto čime će biti omogućen lakši ulazak u lokalnu skupštinu.

Ipak, neće biti sve olakšano. Novina je i da će za registraciju predstvanika nacionalnih manjina biti pooštreni kriterijumi.

Da bi odbornici ili poslanici bili kandidati nacionalnih manjina u skuptšini ubuduće će morati da dobiju potvrdu Nacionalnog saveta, koja mora da bude usklađena sa podacima poslednjeg popisa stanovništva.

Republička izborna komisija prvi put je donela odluku čija je realizacija u toku od 30. januara – da svi kandidati za biračke odbore prolaze obuku, posle koje polažu test.

Izmena je predložena jer je primećeno da su se pod tim nazivom često registrovale liste, udruženja, organizacije ili odbornici čiji pripadnici ne žive u tom broju u lokalnoj sredini.

EKIPA LEVAČKIH NOVINA/rtk.rs

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *