Završen 53. Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“

Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač prođoh Šumadiju“ održan je 53. put. Na letnjoj pozornici u Kalenićkom Prnjavoru folklornim nastupila predstavila su se brojna kulturno-umetnička društva. Dodeljene su i nagrade po kojima je ova manifestacija specifična.

Program tradicionalnog Sabora otvoren je u porti manastira Kalenić nakon čega je na letnjoj pozornici priređen bogat kulturno umetnički program.

Levčani se već više od 50 godina trude da kulturno-turostičkom manifestacijom „Prođoh Levač prođoh Šumadiju“ sačuvaju stare običaje od zaborava i predstave svoj kraj na najbolji način. Ovogodišnji program započet je otvaranjem likovne kolonije nakon čega je u porti manastira Kalenić u kome se od osamdesetih godina zbog svoje autentičnosti organizuje svečano otvaranje Sabora počeo dvodnevni kulturno-umetnički program.

Sabor su otvorili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i predsednik Opštine Rekovac Aleksandar Đorđević.

Posetioci Sabora su tokom trajanja manifestacije imali priliku da kupe proizvode iz domaće radinosti ali i da degustiraju specijalitete ovog kraja. Najviše pažnje privukao im je program na letnjoj sceni.

Tradicionalno na Saboru je dodeljena Povelja „Brativoje Marković“ i izabrane najlepše saborice, najduže pletenice, najlepše ženske i muške narodne nošnje kao i najduži brk.

Za najlepšu saboricu izabrana je Aleksandra Kostić, dok je je najdužu kiku imala Milena Lukić. Najduže brkove ima Zoran Lazarević.

Kulturni centar i Turistička organizacija opštine Rekovac i ove godine su se potrudili da za posetioce koji su došli iz raznih krajeva Srbije pripreme bogat kulturno-umetnički program.

Na letnjoj sceni nastupili su članovi domaćih i inostranih kulturno umetničkih društava. 

Među posetiocima je bilo ljudi svih starosnih dobi koji su uživali u programu koji su pripremili organizatori. Neki dolaze prvi put, neki su ti svake godine, ali su svi mišljenja da ovakve manifestacije verodostojno prikazuju srpsku tradiciju i kulturu.

PrtSc: rtk.co.rs

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *