Zbog većeg broja nesreća, pojačana kontrola saobraćaja do nedelje

U cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, Saobraćajna policija od danas do 23. februara sprovodiće pojačanu kontrolu na teritoriji cele Srbije, pa tako i u Levču.
mup.gov.rs

Na meti su naročito vozači koji prebrzo voze, nepropisno pretiču, ne vezuju pojas, sedaju za volan u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ili koriste mobilne telefone dok voze. Pored toga, motriće se i na ponašanje pešaka u saobraćaju.

Kontrola će biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, nepropisnog preticanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje, kao i prekršaja pešaka.

Od početka 2020. godine, broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima povećan je za 16 odsto, a broj prekršaja za sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine. U tom periodu poginulo je 22 vozača putničkog vozila i isto toliko pešaka, 12 putnika u putničkom vozilu i sedam biciklista.

Najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda od početka 2020. godine bila je neprilagođena brzina. Kao rezultat ovog prekršaja, 25 učesnika u saobraćaju je izgubilo život, dok je više od 300 učesnika u saobraćaju povređeno. Takođe, u saobraćajnim nezgodama koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola, tri učesnika u saobraćaju su poginula, a 104 povređena. Analize pokazuju da, u naznačenom periodu, 58 odsto poginulih  vozača i putnika u vozilu nisu koristili sigurnosni pojas.

Kada je reč o saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju pešaci, od početka ove godine, utvrđeno je da 30 odsto pešaka strada usled neopreznog stupanja na kolovoz. Takođe, 30 odsto saobraćajnih nezgoda sa nastradalim pešacima izazvali su vozači putničkih vozila.

Ag./J.M./infokg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *