Zlatna „Dražina prepečenica“

Vina i rakije Vukojičića iz Lomnice najnagrađivaniji su u rekovačkoj opštini. Godišnje proizvedu oko 25.000 boca vina.21-sss-zlatna (1)

RAKIJA „draža prepečenica“, koju je porodična firma „Mali podrum Vukojičić“ iz Lomnice kod Rekovca proizvela 2009. godine, na ovogodišnjem Novosadskom sajmu nagrađena velikom zlatnom medaljom. Rakije su osvojile i plaketu za visok kvalitet, a rakije „draža lozovača“ iz 2008. godine i „draža prepečenica“ iz 2012. godine zlatne medalje. Firmu, koja ove godine obeležava deset godina uspešnog poslovanja, čine Živadin Vukojičić, koji se bavi proizvodnjom, njegov sin Nikola i ćerka Aleksandra Rosić, koja je vlasnik firme.

– Od svih proizvođača vina i rakije u opštini, naši proizvodi dobili su najviša priznanja, među kojima je i šampionski pehar za vino iz 2008. godine. Godišnje proizvedemo oko 25.000 boca vina sorte kaberne sovinjon, šardone i kaberne frank, a od rakija proizvodimo lozovaču, krušku, viljemovku i šljivovicu. U Australiju izvezemo preko 70 odsto proizvedene rakije, a vino prodajemo poznatom manastiru u žičkoj eparhiji, koji ga flašira i prodaje kao svoju marku – kaže Vukojičić i dodaje da će se od naredne godine i vina naći na tržištu.

Vukojičići pod vinovom lozom imaju šest, a pod šljivom dva hektara. Ove i naredne godine pod šljivom će zasaditi još šest hektara, kako bi sami proizvodili sirovinu, koju su do sada kupovali.

– Ljubav prema proizvodnji rakije nasledio sam od oca Todora, koji ju je pekao sa svojim dedom. Celog života sam bio željan oca, jer je mnogo putovao da bi je prodavao. Njihova rakija je nesumnjivo bila kvalitetna, jer naš kraj, za razliku od Oparića i Lepojevića, nije poznat po rakiji. Za proizvodnju vina angažujem enologa, koji savetuje i druge vinare, koji ne osvajaju pehare. Verovatno da genetsko nasleđe, moja ljubav i posvećenost čine da su moja vina i rakije visokog kvaliteta – veli Vukojičić i dodaje da je bitno i odležavanje, jer sve što su rakija i vino duže u hrastovim buradima, kvalitet je sve bolji.30079844_242440292983981_5231992760415813632_n

Ovaj ambiciozni vinar i proizvođač rakije trenutno instalira opremu iz Češke za destileriju, koja će za 24 sata moći da preradi 2.500 litara sirovine i koja će po kapacitetu biti najveća u opštini.

INTERNACIONALNI BREND

– U svakoj sobi kod mene je slika Čiče, jer sam još kao mlad čovek dosta istraživao i zaključio da je Draža Mihailović bio veliki srpski junak. Bilo mi je žao da ostane u zapećku, pa sam počeo da proizvodim vino sa njegovim imenom – navodi Vukojičić i dodaje da je svoj proizvod brendirao i u tome preduhitrio Kusturicu. Svestan je, kaže, da mnogi neće da kupuju njegove proizvode, jer koliko on voli Dražu, toliko ga drugi mrze. Svoj brend će sačuvati, ali već ove godine izbaciće novi, internacionalni brend.

Izvor: Novosti. rs/ Z.G.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *